Nuevo párrafoקקקק

מוצרים

Nuevo párrafo

קורסים וסדנאות

קורס : ארבעת היסודות השער לרפואה היהודית.

הכרה ולימוד של מושגי יסוד ברפואה היהודית המסורתית.

6 מפגשים בזום , כל מפגש 120 דקות (שעתיים) עם הפסקה של 10 דקות באמצע.

הנושאים הנלמדים בקורס:

מפגש 1 - מבוא לרפואה היהודית , מקורות בכתב ומסורות בעל פה ,הרופאים היהודים במהלך ההיסטוריה

מפגש 2- מבוא לתפיסה והרעיון של התבנית הארבעה : ארבעת היסודות , ארבעת האיכויות וארבע המרות.

מפגש 3 - יסוד האש ויסוד הרוח.

מפגש 4 - יסוד המים ויסוד העפר.

מפגש 5 - האיכויות האנרגטיות : איכויות ראשוניות ואיכויות שניוניות . המזג - מכלול ושילוב האיכויות האנרגטיות.

מפגש 6- האנרגטיקה של גוף האדם : החום המולד הלחות השורשית ומזג האדם.


הקורס מותאם לקהל הרחב גם למי שאין לו ידע במושגים ברפואות מסורתיות או ברפואה הטבעית.

במסגרת הקורס המשתתפים ירכשו ידע במושגי יסוד בנושא ארבעת היסודות והכרה והבנה בגוף האדם לפי תפיסת הרעיונית של הרפואה היהודית \ פיזיו-פילוסופיה יהודית.


לפרטים נוספים להתקשר למספר 0587840770 אוריאל  או לפנות למייל : refuayehudit@gmail.com

להרשמה להתקשר למספר 0523481122 אורית



מתייסרים בכאב?

די לסבול!

למה לסבול אם ניתן  בטיפול פשוט לחוש הרבה יותר טוב?

טיול בכאבים באמצעות שמן בלסם.

קביעת טיפול

ארבעת המרות- מאמרים

  • חלק א': מבוא - ארבעת היסודות

    מבוא – ארבעת היסודות

    ארבע המרות הוא מושג שמקורו בתורת הסוד ,תורת הקבלה היהודית (1). בספרי הקבלה מוסבר שהעולם נברא מארבעה יסודות, אש, אוויר, מים ועפר . יחד עם היסודות נבראו ארבעה איכויות והן: חם וקר, יבש ולח המגדירות את תכונות האנרגטיות של היסודות. כל יסוד מורכב משתי איכויות המקנות לו את תכונותיו בעולם החומר (2),  האש חם ויבש, האוויר לח וחם, המים לח וקר ,עפר יבש וקר.  

    "ומארבע היסודות האלה ה' יסד וברא את העולם כולו, ואלו ד' יסודות רוח ומים ואש ועפר, כן ברא את האדם גם מארבע היסודות מרוח וממים ומאש ועפר, והם דם, ליחה ומרירה אדומה ומרירה שחורה..." (ספר חכמוני לרב שבתאי דונולו זצ"ל)

    ארבעת היסודות הם ראשית ההוויה הגשמית בבריאה, הם נמצאים בכל הנבראים בכל ארבע המדרגות שבבריאה, דומם, צומח חי ומדבר (3). מארבעת היסודות נוצרו ארבע המרות. היסודות הם גופים פשוטים ביחס למרות. היסודות הם עצמים בלתי מורכבים מפני ששום דבר לא קדם לבריאתם הם נבראו יש מאין (4). הבריאה נוצרה מארבעת היסודות, זו הסיבה שהבריאה היא הוויה מורכבת מרבדים שונים המשתלבים אחד בשיני בהרמוניה מושלמת .ארבעת היסודות מקבלים ביטויים שונים ומגוונים ככול שאנו יורדים יותר ויותר לתוך רבדי הבריאה. המושגים פשוט ומורכב הם המפתח להבנת "האנטומיה" של עולם החומר. פשוט ומורכב הם תמיד יחסיים אחד לשני ככל שנרד או נעלה ברבדים השונים של הבריאה נפגוש אותם באופנים שונים. כל דבר שממנו נוצר דבר אחר הוא פשוט ביחס לדבר שנוצר ממנו והדבר הנוצר הוא מורכב ביחס למקור יצירתו. חומר הגלם הוא פשוט למוצר המוגמר שנוצר, והמוצר המוגמר הוא מורכב ביחס לחומר גלם. לדוגמה עץ , עץ נחשב לגוף פשוט ביחס לרהיט שנוצר מעץ, ומצד שני העץ נחשב לגוף מורכב ביחס לזרע שממנו הוא התפתח והזרע נחשב למורכב ביחס לאדמה שממנה הוא צמח והאדמה נחשבת למורכבת ביחס ליסוד העפר שממנה נוצרה. המרות הם חומר הגלם של הגוף לכן הן נחשבות כעצמים פשוטים ביחס לגוף האדם (5), מהמרות נוצרים כל המרכיבי הגוף החלקים הנוזלים, הרכים והקשים.   

    המרות (הליחות) הן התמצית המזינה את הגוף 

    "הליחות הן גוף רך נמשך ונולד מעיכול ובישול הנעשה במאכל בתחילה בפה ואחר כך באצטומכא עד שהראוי ממנו נעשה כמרק לכן נקרא קילו (6) והולך על ידי כלים וורידים רחבים אל הכבד ושם מתאכל היטב ונעשה דם אדום ומתפרד על ידי וורידים לזון את כל האיברים והבלתי מועיל שבבטן הולך לבני המעיים ויוצא לחוץ והכבד בחומו מבשל מיץ ההוא ונחלק לארבע ליחות כפי צורך הזנה הצריכה לאיברים החלוקים כפי כל ניזון כמין הדומה לו ולכן נולדות ארבע ליחות " (ספר אוצר החיים) 

    המרות הן חומר הגלם של הגוף בעל איכויות אנרגטיות מיוחדות  . המרות הן התמציות החיוניות המהוות את החומר הראשוני המקיים את הגוף ומהן ניזון כל הגוף, הן נמצאות בכמויות זעירות וביחסים קבועים בדם , בנוזלי הגוף ובאיברים.  כל שינוי בהן גורם לשינוי בכל המרכיבים האחרים בגוף. תורת המרות משותפת לרפואות המסורתיות שבאזור אגן הים התיכון והמזרח הרחוק (7)

    המרות - האנרגטיקה של גוף האדם

    "וידבר אסף הירחוני (8) על מסיכות יסודי בני האדם (9) ומקורות החוליים וגם על האברים והגידים להבין בהם איך נבנה הגוף כאשר נבראה הבריאה הראשונה ממים ורוח ואש ועפר, כן נברא האדם בדברי האלוקים ,מדם ולחה וממרה אדומה וממרה שחורה. וכן מצאנו בספרי הקדמונים ובספר שם בן נח אשר נתן לו אביו , יסודי בנין הגוף ארבעה המה, על תכונת היסודות הראשונים והממוסכים, לצאתם ממשקלם, אש ורוח ועפר ומים ומסיכת ארבעה , חום וקור ולח ויבש. ומפני ארבע סבות יסודות האלה יתגרו החוליים כי המה מערבים הגוף ומרווים אותו ופרים ורבים אותו ומפורדים בגוף כל אחד ואחד בגבול ממשלתו" (ספר הרפואות של אסף בן בירכיהו)

    המרות הן תמציות אנרגטיות הנמצאות בכל חלקי גוף האדם כל אחת לפי תכונתה ואיכותה כדי לייצר את כל המרכיבים החיוניים ולקיים את כל התהליכים הדרושים לקיום הגוף . הגוף בנוי ממרכיבים נוזלים ומוצקים שנבדלים ומחולקים בהתאם לתפקידם בגוף .המרכיבים המוצקים מהווים את השלד ,השרירים, סחוסים, ורקמות שונות שבאברים. המרכיבים הנוזלים מהווים את החלקים הלא מוצקים שתפקידם להוביל חומרים חיוניים לכל חלקי הגוף לבנית תאים ורקמות ,פינוי מרכיבים מיותרים , להפריד ולתמיר חומרים . המרכיבים האלה משתתפים בתהליכי ספיגה בניה והפרשה הנמצאים בתנועה מחזורית בלתי פוסקת. התנועה המחזורית תלויה בשני גורמים, חום ולחות.

    תהליכים מסוימים דורשים מידת חום ולחות אחת ותהליכים אחרים מידת חום ולחות אחרת,

    המרות הן התמציות האנרגטיות המקנות לכל האברים בגוף את מידת החום והלחות המתאימה להם כדי להתקיים.


    המרות הן תמצית הבסיסית ביותר המקיים את החומר הפיזי

    "אמרו  שלשה מעיינות יש לו לאדם שאין להם הפסק, והם הדם והמרות" (מדרש חופת אליהו רבה)

    המרות לעולם לא נפרדות ממקורם הרוחני ארבעת היסודות  ולעולם לא חסרות בגוף כל עוד הנשמה נמצאת בגוף. בלעדי אחת מהן  לא יהיה קיום לגוף.


    המרות מתנהלות במחזוריות קבוע המקיים את מעגל החיים האנושים

    "הגוף הזה תולדותיו (10) נתלין זה בזה ,אם אין זה אין זה  וכיון שהן מתפרקות(נפרדות) אחד מחברו הגוף נטוי ומת. כמו שיש לבית ארבעה צדדין , אם מתפרק אחד מהם הבית נופל" (מדרש תמורה ב)

    החיים האנושים תלויים בארבעה המרות ובדינמיקה המחזורית שלהן. הדינמיקה  בין המרות היא מעגלית ובלתי פוסקת שאין לו התחלה ואין לו סוף וכל מרכיב משפיעה ומושפע מחברו.


    המרות הם תמציות נוזליות שנמצאות תמיד בדם 

    "ומכאן שארבעה החלקים האלה לעולם תקועים בדם והוא הכרחי" (ספר מעשה טוביה)

    נוכחות המרות בדם הוא תנאי הכרחי לקיום הגוף.

    "...ששתי המררות והלבנה נשואות בדם ונמצאות בו ובפרט הדם ההוה בגידים הנחים" (ספר היסודות) 

    לכל אחת משלושת המרות ליחה, מרה אדומה ושחורה יש נוכחות קבוע בדם בעיקר בדם שבוורידים.


    המרות בגוף האדם 

    "כל העולם נברא מאש ועפר , רוח ומים, וכנגדן ארבעה יסודות הגוף: דם וליחה, ומרה אדומה ומרה שחורה. מרה אדומה כנגד האש, והשחורה כנגד העפר , והליחה כנגד המים והדם כנגד הרוח, כי הדם הוא הנפש."  (ספר רזיאל "המלאך י'ב)

    היסודות לפיו נברא העולם נמצאים בגוף בצורה של המרות. לכל מרה יש שייכות ליסוד מסוים בהתאם לאיכויות אנרגטיות זהות. 

    הדם הוא לח וחם כמו יסוד האוויר שהוא גם לח וחם, הליחה (מרה הלבנה) לחה וקרה כמו יסוד המים לח וקר, המרה ירוקה (אדומה) חמה ויבשה כמו יסוד האש חם ויבש, המרה שחורה.

    יבשה וקרה כמו יסוד העפר יבש וקר. המרות הן ההשתקפות של התבנית בה נברא העולם, הן ארבעת היסודות בגוף האדם (11). דרך ארבעה הליחות אפשר להתבונן ולאבחן את הגוף על מגוון תופעותיו .  גוף האדם רובו נוזלים המקיימים כל התהליכים הביוכימיים הדרושים לקיום החיים ,הבנת התהליכים המתרחשים בגוף יהיו בהתאם להבנת הדינמיקה של אותם נוזלים ,זה הרעיון של תורת המרות. 


    מרות ונוזלי הגוף

    "אמר רבי יוחנן : אד"ם – אפר , דם , מרה... "                      רש"י מפרש : למה נקרא שמו אדם , שהוא אפר דם מרה, כלומר כולו הבל, לכך אל התגאה.

    מרה היא לחלוחית מרה היוצאת מן המרירה שבכבד  ומתגברת באדם , הכול לפי החודשים ושינוי העיתים , ולפי המאכל שאוכל , ועל ידיה באין חוליים ונגעים ומכאובות. יש שקורין בדברי הרופאים מרירה שחורה ויש שקורין מרירה אדומה.   (תלמוד בבלי מסכת סוטה דף ה ע"א)

    תורת המרות גורסת שכל מרכיבי הגוף מקורם מתמציות אנרגטיות הנוצרות בכבד בתהליך העיכול . המרות מתלבשות בנוזלי הגוף בכבד ומתחלקות לארבע תמציות כלליות בעלות איכויות האנרגטיות ייחודיות  (12), והן מושפעות באופן תדיר מתזונה ,אוויר, פעילות גופנית , שינה, אורח חיים, סביבה , כוכבי לכת, עונות השנה ,אקלים מקום מגורים, גיל ומין (13)


    לכל מרה יש איבר מסוים 

    "אמר רבי מאיר: מרה אוכמה (שחורה) בטחול, מרה סומקא (אדומה) בכבד, מרה ירוקה במרה (בכיס המרה), מרה דוורא (לבנה) בריאה"  (זוהר חדש חלק ג  ע'רכז)

    בספר הזהר הדם מכונה מרה אדומה. לכל מרה יש שייכות לאיבר מסוים בהתאם לאיכות אנרגטית זהה לזו של האיבר. מרה שחורה בטחול, הדם בכבד, מרה ירוקה בכיס המרה ומרה לבנה בריאות. גוף האדם הוא מכלול מנגנונים משוכללים ועדינים הפועלים לפי איכויות אנרגטיות, מרות ואיברים המתנהלים בסינרגיה ובאיזון מתמיד שתכליתם לקיים את החיים האנושיים. 

    סוגים שונים של מרות 

    "ודע שהליחות מהן ניזון הגוף המתהפכות להיות גוף ובשר, ומהן אינן מתהפכות לגוף, ומהן נקראות ראשוניות ומהן נקראות שנוניות ומהן מותרות"  (ספר אוצר החיים)

    המרות עוברות תהליכי "בישול" במערכת העיכול ובאיברים שמטרתם לזכך תמציות חיונית בעל איכות מזינה המתאימה להזין  האיברים. הוי אומר שקיימים שני סוגים של מרות. מרות מזינות החיוניות לקיום גוף האדם  שמקורן ברכיבים החיוניים שבמזון (14) ומרות מותרות (מזיקות) שמקורן ברכיבים בלתי חיוניים שבמזון, אוויר שאנו נושמים (15) ובאורח חיים לא מתאים.

    המרות המזינות תפקידם לקיים את הגוף וכוללות בתוכן את כל המרכיבים החיוניים לבניית תאים, רקמות ואיברים


    המרות החיוניות 

    "הקיבה היא שפחת האוהל ומבררת מהן המאכל לשפחות הקטנות ושולחת אותן אל בני המעיים ולפי הטבעת להוציא החוצה הפסולת, וסולת המאכל מכינה ושולחת אל הכבד. והכבד מחלק הארוחה לארבעה, הסולת ללב ונהפך לדם חם ולח והלב מחלק לכל עבדיו לרוח החיים ולכל הדפקים עליונים ותחתונים " (פירוש לספר היצירה המיוחס לרבינו סעדיה גאון ז"ל )

    האוהל הוא הגוף, השפחות הקטנות הם המרכיבים השונים במזון שנבררו ונפרדו לפי חיוניותם, הבלתי חיוני יוצא החוצה והחיוני נספג במעי ועובר לכבד שמייצר את ארבעה המרות והדם עובר ללב והלב מחלק לעבדים שהם האיברים באמצעות רוח החיים שבכוח החיונית דרך הדופקים שהם העורקים.

    כל מרכיבי גוף האדם מקורם מארבע המרות החיוניות : דם, ליחה, מרה אדומה (ירוקה) ומרה שחורה.    

    המרות החיוניות עוברת שלושה שלבי בישול (חילוף חומרים) המתחילים בפה ומסתיימים באיברים כדי להפוך לחלק מהגוף. הדם שנוצר בכבד ועובר לוורידים והוא המשובח מבין כל המרות , חם ולח מזין , ובתוכו נמצאות הליחה , מרה אדומה (ירוקה) ומרה שחורה.  הדם הוא מקור לכל מרכיבי הגוף בעלי איכות חמה ולחה שמטבעם הם מזינים מגדלים ומניעים כמו הגלוקוז, הורמונים והחלקי הגוף רכים וחמים ריריות ,עור, שרירים , גידים, כלי דם. 

    הליחה (מרה הלבנה) היא מקור לנוזלים הקרים ולחים, המוליכים העצביים הנוזל החוט שידרתי , נוזל לימפה והפלאורה (pleura), נוזל הסינוביאלי ולחלקים הלחים והקרים של הגוף השומן, תאי מערכת העצבים והסחוסים. המרה הירוקה (אדומה)  היא מקור לנוזלים החמים והיבשים, אנזימים, מלחי מרה, מיצי קיבה והאיברים החמים והיבשים, שריר הלב, הוושט והכליות.

    המרה השחורה היא מקור למרכיבים הנוזליים הקרים ויבשים, המינרלים והשומנים בדם (כולסטרול וטריגליצרידים) ולחלקים הקשים והקרים עצמות ציפורניים , רצועות ושערות.


    המרות הבלתי חיוניות (מותרות) 

    "אמר רבי ישמעאל : למה הגוף דומה ?  למלך שיש לו צבאות ויש עליהם ארבעה שרים ובמלכותו ארבע מדינות ובעלי המדינות רעים, אם השר מעלים עיניו מהם מגבולו או ממקומו הם יוצאים עליו וכל מלכותו מתבלבלת, כך הגוף שהוא המלך והצבאות הם הגידים והמדינות הם העצמות  וארבעה השרים הם ארבעה יסודות הגוף . ואלו הן : הלובן והדם, ומרה אדומה ומרה שחורה  וכיון שאחד מן השרים מעלים עיניו כמעט , מיד הגוף מתבלבל ונחלה האדם, ואם יחסר אחד מן השרים הרוח הולך והגוף כלה." (מדרש תמורות) 

    המלך הוא הגוף, המדינות הן חלקי הגוף, ארבע מדינות הן הראש , חלל בית החזה , חלל הבטן והגפיים , השרים הן ארבע המרות , בעלי המדינות הם האיברים הפנימיים, הצבאות הם העורקים והוורידים שהם כחיילים בגוף מפני שדרכם המלך משליט את ממשלתו בכל הגוף. השרים הן המרות הנותנות כוח לאיברים כדי שיעמוד כל אחד במקומו והתפקדו כראוי. ללא השרים (המרות) בעלי המדינות (האיברים) לא יכולים לבצע תפקידם.


    סיבת המחלות : חוסר איזון בין המרות

    "וכן מצאנו בספרי הקדמונים ובספר שם בן נוח אשר נתן לו אביו , יסודי בניין הגוף ארבעה המה על תכונת היסודות הראשונים  והממוסכים  לצאתם ומשקלם: אש ורוח ועפר ומים ומסיכת רבעה: חום וקור ולח ויבש, ומפני ארבע סיבות היסודות האלה יתגרו חלאיים כי המה מערבים הגוף ומרווים אותו ופרים ורבים אותו ומפורדים בגוף כל אחד ואחד בגבול ממשלתו". 

    "כי לפי ארבעת ליחות הגוף התקינו חכמי הרפואה , והם אשר ידעו והכירו כוח העקרים והסמים למסך זה עם זה , קר עם לח, חם עם יבש ולפי כוח היסוד המושל באיבר נמסרה רפואתו" (ספר הרפואות) 

    המרות מתנהלות בדינמיקה אנרגטית שמאזנת בין איכויות מנוגדות, קור כנגד חום ולחות כנגד יובש. לכל מרה תפקיד ותחום השפעה מוגדר ,הן לא מתערבבות בניהן. המרות נמצאות באיזון מתמיד בהתאם ליחסים כמותיים בנוזלי הגוף ובאיברים , מצב זה נקרא מזג טבעי מזג מאוזן . כאשר אחת מהן יוצאת מגבולה , מתגברת, היא תשפיע על המרה בעלת איכויות הפוכות שתתמעט וכל מעגל המרות ייצא מאיזון, מצב זה מוגדר כאל-מזג והוא הסיבה לכל מחלות הגוף. האל-מזג משפיע על האיברים לרעה.

    התגברות הליחה (מרה לבנה) תגביר הלחות (16) בכל הגוף. ממוח ובריאות שהם האיברים בם מתרכזת הליחה, שישפיע על חום הדם והכליות וכתוצא מכך יהיו הפרשות וגינליות, כאבים בגב התחתון ותגבר הקור בשלפוחית השתן , קרירות מינית ואף כאבי בגפיים התחתונות. 


    התגברות המרות הם בעיקר בגלל עשר סיבות:

    1- מזון שאיכותו האנרגטית לא מתאים לטיפוס האדם 

    2- תוצרי הלוואי ממזון 

     3- אוויר לא נקי

    4- שינוי העונות 

    5- מצב רגשי-נפשי

    6- העדר פעילות גופנית

    7- שעות שינה לא מספיקות

    8- העדר מנוחה

    9-  פינוי פסולת ומותרות לא סדיר

    10 – שינוי בחום המולד והלחות השורשית   


    הדם

    "כי הדם הוא רביע הגוף ומקורו בכבד וממשלתה במוח הראש והנוהג בה כוכב מאדים...הדם מושל בכל הגוף ומחזק בכל ארבע היסודות וסובב בכל הגידים ודומה לשמן שכוחו חם ולח ורך וטעמו מתוק..." (ספר הרפואות)

    הדם שמקורו בכבד הוא המשובח והחיוני מכל מרכיבי הגוף. בתוכו מלובש הכוח הטבעי המחייה את חומר הגוף והמרות החיוניות המזינות את כל האיברים. כמו מלך הזקוק למרכבה המלכותית כדי להגיע לכל מחוזות ממלכתו ,כך הדם משמש למרכבה המלכותית של הכוח הטבעי המחייה את חומר הגוף. כל בריאות הגוף תלוי באיכות הדם ובזרימה התקינה שלו המאפשרת להזין כל תא ותא באמצעות תנועה מחזורית של  המרות הלוך ושוב. לכן הדם הוא התמצית החשובה והעיקרית מבין כל המרות מפני שהוא מזין את הגוף כולו.      


    הדם הוא אמצעי רוחני    

    "הדם הצח הוא הסובב הרבה פעמים וקל התנועה עובר דרך צינורי הלב ומפתחיו ואיברי הגוף והוא אמצעי ברוחניות" (ספר מעשה טוביה של טוביה הרופא)   

           

    דם מחייה (טהור)  ודם מזין (עכור)

    "...כגוונא דאית בגופא חלב (שומן) טהור וחלב טמא , דם צלול בלא פסולת , ודם עכור בפסולת , וערקין דליבא חיילין קדישין וערקין דכבדא חיילין מסאבין , אוף הכי אינון משריין דיצר הרע ומשריין דיצר הטוב  אילין ממגן על ערקין דליבא  ואילין ממגן על ערקין דכבדא..." (ספר הזהר פרשת פנחס דף רכ"ד ע"ב ודף רכ"ה ע"א רעיה מהימנא)

    תרגום: כמו שיש בגוף שומן טהור ושומן טמא, דם צלול בלא פסולת, ודם עכור בפסולת, ועורקים של הלב חיילים קדושים של הנפש החיונית והוורידים של הכבד חיילים טמאים של הנפש הטבעית , כך הם, כלי הדם , משרתים את יצר הרע ומשרתים את יצר הטוב. והן הנפשות מגינות על עורקים של הלב והן מגינות על הוורידים של הכבד.

    ספר הזהר מסביר את הפן הרוחני של הגוף, הפסוק אומר שבגוף ישנם שני סוגים של דם , דם טהור שתפקידו להחיות את הגוף רוחנית לכן מקורו בלב בו שוכנת הנפש החיונית  ודם עכור שתפקידו להזין את חומר הגוף לכן דם זה הוא עכור מפני שבתוכו חומרים גסים המגעים ממזון המזינים את החומר ברמה הנמוכה ונחשבים לטמאים ועכורים ביחס לרוח החיים שבדם העורקי.


     המרות נמצאות בדם הוורידי.

    "שתי המררות והלבנה נשואות בדם ונמצאות בו ובפרט הדם ההוה בגידים הנחים (וורידים) אשר תולדותם מן הכבד ואומר כי הדם הוא על שני פנים האחד הדם האדום (הזך) הנקי (נברר) משתי המררות והלבנה. ההווים בגידים הדופקים שתולדתם מן הלב אשר משמנינותו יהיה מזון החום הטבעי והשני הדם המעורב עם שתי המררות והלבנה ההווים בגידים הנחים שתולדתם ומקורם בכבד אשר ממנו מזון איברי הגוף" (ספר היסודות לרבי יצחק הישראלי עמ' י)

    בגוף האדם ישנם שני סוגים של דם , הדם שבעורקים זך ללא רכיבים תזונתיים ,תפקידו להחיות את הגוף באמצעות החום המולד והלחות השורשית והכוח החיוני לכן תנועתו תמיד מהלב לאברים.  הדם שבוורידים בו נמצאות המרות שתפקידו להזין ולקיים את האיברים ברמה הפיזיולוגית.


    הדם מקור החיות וגם מקור המחלות

    "ראש כל החלאים האלה היא ממשלת הדם כי הדם הוא המושך את כל החלאים האלה בכל הגוף , בגידים המושך בהם". (ספר הרפואות משנה י"ט) 

    עיקר הגוף הוא הדם , כל האיברים זקוקים לו כדי להתקיים. הדם הוא אמצעי גשמי שדרכו מגיע החיות לגוף וגם אמצעי גשמי שבאמצעותו מתקיימים כל תהליכים הפיזיולוגים לקיום הגוף. לכן מצב הדם , איכותו במזג הטבעי, זך ללא ליחות עבות הוא הכרחי ביותר לקיום הגוף . דם לא ממוזג נכון ומלא ליחות גסות הופך למקור מחלות רבות. התנאי הבסיסי וההכרחי לבריאות גוף הוא דם זך ותקינות מערכת הקרדיווסקולרית מפני שהיא האחראית להובלת הדם.  


    הליחה (מרה הלבנה)

    "הליחה גם היא רביעית הגוף מוצאה ממוח הראש ושוכנת בחזה ובגרון ובחלציים (גב תחתון) וסובבת בכל הגוף והנוהג בה כוכב לבנה...כי מקור הליחה במוח הראש אז תתגבר הליחה בכל אברי הגוף ובכל הגידים ובכל תעלות הדם לקרר חום הדם והמרירה האדומה מן הגוף וכאשר תחדל חמת הדם והמרירה האדומה מן הגוף  אז יקרר הגוף לקרת הליחה ויישאר מבלי עצר כוח  ויכאבו העצמות לקרתם ויכבדו האברים לנטל הליחה ותזרק השיבה בשיער ותסור השחרות  ותודע הזקנה כי כוח הליחה קר ולח...".   (ספר הרפואות)  

     תכליתן של המרות להשפיע ברמה אנרגטית ותפקודית של האיברים. כל מרה היא תמצית אנרגטית מרוכזת המתלבשת בנוזלי הגוף כדי לקיימו. הליחה היא מקור לכל הנוזלים שתפקידם לקרר, ללחלח ,לסכך, לפנות ולהפריש. ישנם ארבע סוגים של ליחה (17), שתיים מזינים והשתיים האחרים מזיקים. הליחה (מרה הלבנה) האיכותית ביותר היא זכה דקיקה ומתוקה וממנה הגוף ניזון , הליחה הקשה מבין כולן שהתרבותה תגרום למכאובים בכל הגוף היא הליחה הזכוכיתית  הדומה בצבע לזכוכית. 


    המרה האדומה (ירוקה\צהובה) 

    "המרירה האדומה יוצאת מן הכבד כי שם מקום מקורה ומנוחתה בקרב העליון (אזור הקיבה, כיס מרה טחול וכבד) וכוחה חם ויבש וחמה נוהגת בה לפי כוחה. ודע כי קרב העליון הוא מקור כל מחלה כי משם תולדות כל חולי ...." (ספר הרפואות) 

    המרה האדומה יש לה שייכות לכל תפקודי מערכת העיכול בגלל האיכויותה האנרגטיות,  חום ויובש הדרושים לכל התהליכים המטבוליים התמרה, ספיגה והובלה המתרחשים בחום המאיץ את חילוף  החומרים, והיובש שבה הוא מקור לתהליכי ספיגה. ברפואה היהודית הקיבה הוא לא איבר מרכזי אלא איבר מסייע אומנם חשיבותה מבחינת קיום הגוף היא חיוני ביותר לכל האיברים המושלים בגוף , מוח לב וכבד. ראשית כל מחלה מתחילה במערכת העיכול כתוצאה מתזונה לא מתאימה ובעיתוי אכילה שגוי היוצרים מרות מזיקות המשפיעות על איכות הדם ומהדם מתפשט למוח וממוח לכל הגוף (18).   

    "המרה הירוקה (אדומה) היא חמה ויבשה כטבע האש ומילדת בטבע (נוצרת בגוף) ומשכנה בכיס המרה ושתרבה בגוף כולו ימשכו הירקון (דלקתיות) ואם הרבתה באיבר אחד תימשך אחריו הצבת (כאב עוויתי הנוצר בגלל עודף חום)".    (ספר שבילי אמונה) 

    מרות לא מאוזנות גורמות למחלות מצב שמוגדר כאל-מזג . האל-מזג יכול להיות מקומי באיבר מסוים או מערכתי, לפי התסמינים אפשר לאבחן איזה מרה נמצאת באל-מזג ואיזה סוג של אל-מזג ובאיזה איבר.

    התופעות האופייניות להתגברות המרירה האדומה הם בד"כ דלקות חמות , יובש בריריות ,מחלות עור  נפיחות חמה, איברים מוגדלים, עלית חום הגוף, יתר לחץ דם, סוכרת. 


    המרה השחורה 

    "המרירה השחורה  מקורה ותוצאותיה מן הטחול והיא מושלת בכליה השמאלית עד נבל מקווה השתן היא השלפוחית כוחה קרה ויבשה והנוהג בה כוכב צדק. מראה כמראה הארץ אשר היא מעושנת וכאפלה אשר לא תיתפש והיא שוכנת בגוף וממשלתה עבה יבשה, כבדה וקרה, אך היא לא חדה והיא דומה ליסוד הארץ" (ספר הרפואות)

    למרה השחורה יש שייכות לטחול בגלל האיכות האנרגטית זה קור ויובש. הקור של הטחול נובע בעיקר מנוכחות המרה השחורה שבתוכו . הקור שבמרה השחורה דרוש כדי למזג (לאזן) את חום הכליות והיובש שלה כדי למזג הלחות של מערכת העיכול. תפקיד נוסף של המרה שחורה הוא לתת עיבוי חומרי לרקמות הקשות, עצמות, ציפורניים, שיער ורצועות . התגברות של המרה השחורה יוצרת ליחות גסות שהם מקור להסתיידות עורקים, גידולים שפירים וסרטן.

    "הטחול והמרירה (מרה שחורה שבטחול) מנקים הדם ומושכים כל אחד משניהם מן המרירה האדומה (ירוקה) והשחורה מן הדם השיעור בכמות ואיכות  שלו, שאילו יעבור אל הגוף יזיק בו, ועוזבים הנשאר בו וזה מה שיהיה חזק העובי והעפריות ובכלל מה שחסר הכבד לשנותו ימשכהו הטחול אליו..." (ספר פרקי משה – הרמב"ם) 

    המרה השחורה מסייעת לטחול במלאכת טיהור הדם על ידי ספיחת הפסולת שבדם בעיקר תוצרי לוואי של המרה השחורה ומרה האדומה שבדם. זו גם הסיבה למרקם העבה והגס שלה מפני שהיא שואבת לתוכה הפסולת של הגוף. התגברות של המרה השחורה היא הסיבה לחולאיים הקשים בגוף ולכל המחלות

     

    סיכום: המרות הן ארבע התמציות הראשוניות שמהן נבנה הגוף על כל חלקיו, החלקים הנוזליים והחלקים המוצקים. הנוכחות התמידית של המרות בגוף היא הכרחית לקיומו בלעדיהן לא תתקיים החיים לכן הן תמיד נמצאות בכל המרכיבים השונים של הגוף. 


    "עלית למרום שבית שבי לקחת מתנות באדם..." (תהילים פרק סח) 


    ראו מלאכי השרת שנתן הקב"ה תורה לישראל עמדו גם הם ונתנו לו מתנות : אגרות ופתקין של רפואות לבני אדם שנאמר :עלית למרום שבית שבי לקחת מתנות באדם.  (מדרש פרקי דרבי אליעזר פ' מ'ו)


    חוכמת הרפואה האמיתית הוא דבר נשגב ונעלה הנמשל לעבודה השייכת למלאכים שהקב"ה הסכים להעניק לבני אדם כדי שיוכלו לקיים את שליחותם בעולם הזה מתוך אמונה בריאות ושמחה. 


    הערות:

    1- תורת הקבלה, החלק הנסתר של התורה בו נכתבו את הסודות הכמוסים של בריאת העולם והנהגה האלוקית . תורת הקבלה עברה ברובה מדור לדור בין חכמי הסוד חלקה הועלת על הכתב בספר היצירה, כתבי אר"י הקדוש וספר שערי קדושה של רבי חיים ויטאל זצ"ל.

    2- עולם החומר- תהליך בריאת העולם והתהוות החומר הם חלק מהדברים הנסתרים והקשים להבנה חלקם מופעים בספר חכמוני – פירוש לספר היצירה לרבי שבתאי דונולו זצ"ל.

    3- ארבעה מדרגות שבבריאה, כל דבר נברא מורכב מרבדים שונים באיכותם ובזכותם המתחברים יחדיו כדי לברוא נבראים, עולם הטבע מורכב מארבעה מדרגות אחת על השנייה התחתונה ביותר הוא עולם הדומם , מעליה עולם הצומח, מעליה עולם החי ומעליה עולם המדבר. פר מאמרים המלוקטים אדמו"ר הריי"ץ- מאמר טעמה כי טוב סחרה

    4- יש מאין, מושג קבלי המתאר את השלב שקדם לבריאת העולם.

    5- כל מרכיבי הגוף, גוף האדם בנוי מנוזלים רקמות רכות (סחוסים, ריריות) ורקמות קשות (עצמות, רצועות, ציפורניים)ספר היסודות לרבי יצחק בן שלמה הישראלי. 

    6- קילו\כילו , מילה ביוונית המגדירה את עיסת המזון שבקיבה לאחר העיכול הראשון לפני ספיגתו בווריד השער.

     7-תורת המרות- תבנית המתבססת על הרעיון של ארבעה היסודות וארבעה האיכויות משותפת לרפואה היהודית, הרפואה היוונית והרפואה הערבית יאוננית the energetics of western herbs peter holmes –    8- אסף הירחוני, הוא אסף בן בירכיהו  הרופא שכתב את ספר הרפואות הספר הקדמון ביותר ברפואה יהודית הנמצא בידינו.

    9- מסיכות יסודי בני האדם, תורת המזגים המתארת מצבים שונים במיזוג המרות 

    10- תולדותיו, היסודות והמרות.

    11- הן ארבעת היסודות בגוף האדם, בספר היצירה מוסבר שתבנית מספר ארבע היא  הקוד הסודית שעל פיו נבראה כל הבריאה ונמצא כחותם מוסתר בכל רבדי הבריאה , ארבעת היסודות נמצאים בגוף בצורה של ארבעה המרות.

    12- איכויות אנרגטיות ייחודיות , המרות נבדלות אחת מהשנייה בדרגת חום קור לחות ויובש, הדם לח וחם, המרה אדומה חם ויבש, המרה השחורה קרה ויבשה, הליחה רטובה וקרה.

     13 – מושפעות באופן תדיר, מצב המרות בגוף האדם מושפע מכמה גורמים חלקם פנימיים וחלק חיצוניים. פנימיים החום המולד והלחות השורשית, חיצוניים שישה הגורמים (אוויר, תזונה, שינה ויקיצה, יגיע ומנוחה, הוצאת פסולת , מצב רגש, עונות השנה, אקלים המקום, אור וחושך ,תנועת כוכבי הלכת, גיל האדם משפיע על דרגת החום והלחות של הגוף לכן זה משפיע על המרות, מין , בין גבר לאישה יש הבדלים של חום ולחות.

    14- רכיבים החיוניים שבמזון, במזון מעורבבים דברים חיוניים לגוף ודברים בלתי חיוניים, הבירור הראשון בין רכיבים חיוניים ובלתי חיוניים מתבצע בקיבה ובתחילת מעי הדק (( dudoneumבירור זה נקרא בישול ראשון, בכבד מתבצע הבירור השיני הנקרא בישול שיני , לכן מה שעובר לדם הם דברים חיוניים כל היתר עובר למעי ויוצא החוצה . בקיבה מעי ובכבד נעשה הבירור של רכיבים גסים, בכליות והריאות נעשה הבירור של רכיבים עדינים.

    15- אוויר שאנו נושמים, האוויר מבחוץ משפיע על מידת הלחות והחום הפנימי של הגוף.

    16- התגברות הליחה תגביר הלחות בכל הגוף, ההשלכות מהתגברות הליחה יכולות להיות מערכתיות או מקומיות תלוי בחומרת בטיפוס האדם בעונה ובגיל.

    17- ארבעה סוגים בליחות, כתבי הרפואה של הרמב"ם ספר הקצרת.

    18- תחילת החולי במערכת העיכול , ספר חכמוני לרבי שבתי דונולו, במערכת העיכול ובכבד נוצרות המרות המזינות את הגוף אם התזונה לא איכותית הדם לא יהיה איכותי לכן זה יחליש את האיברים , הדם הזכך והמשובח עובר ללב ומהלב למוח , היום הוכח מחקרית הקשר בין מערכת העיכול למוח.

    19- המרה השחורה מקור למחלות נפש, מכיוון שהיא נוצרה מיסוד העפר שאיכותו קר ויבש ובטבעו להתכווץ ולשקוע כך המרה השחורה שהיא מתגברת משפיע על האדם בפן הנפשי תחושה של כיווץ , מחנק, שקיעה עצלות, העדר זרימה וכו.

    מקורות:

    ספר הרפואות של אסף הרופא, ספר חכמוני של רבי שתי דונולו, ספר אוצר החיים של רבי יעקוב בן יצחק צהלון , ספר מעשה טוביה של טוביה הרופא, ספר שבילי אמונה של רבי מאיר אלדבי, כתבים הרפואיים של הרמב"ם, ספר היסודות של רבי יצחק האישראלי, ספר צרי הגוף של רבי נתן בן יואל פלקירה, ספר התניא של רבי שניאור זלמן מלאדי, ספר הזהר, פירוש השלם לספר היצירה. 

  • חלק ב'

    הקדמה

    המרות הן ארבע תמציות הראשוניות שמהן נוצרים כל מרכיבי הגוף על כל חלקיו, החלקים נוזליים וגם החלקים המוצקים. הנוכחות התמידית של המרות בגוף היא הכרחית לקיומו בלעדיהן לא יהיה קיום לחומר לכן הן תמיד נמצאות בגוף בצורה ממשית ומקנות איכות אנרגטית (1) לכל מרכיביו.


    תפקיד המרות 

    לארבע המרות תפקידים חיוניים רבים : אמצעי המחבר בין הכוחות הרוחניים לבין הגוף (2), מזינות  ומרוות את כל חלקי הגוף , לאפשר תהליכים התפתחותיים של גדילה, להניע את איברים לתפקד כראוי , למזג ולאזן את האנרגיה של האיברים, לחמם ולקרר את הגוף. 


    המרות והאיברים

    לכל מרה יש  איבר התואם לאיכויות האנרגטיות שלה בו היא שוכנת, יחדיו הם עובדים באופן סינרגטי בגוף. המשמעות של עבודה סינרגטית היא שביחד הם מכפילים ומשלישים את השפעתם . 

    "אמר רבי מאיר: מרה אוכמה בטחול , סומקא בכבד מרה ירוקה במרה, מרה דוורה בריאה"  (תיקוני הזהר עמ' ע – זוהר חדש עמ' רכז)

    תרגום: אמר רבי מאיר מרה שחורה בטחול, אדומה בכבד, מרה ירוקה במרה, מרה לבנה בריאה (3).  

    הזהר מסביר מקור יצירת ומשכנם של ארבעה המרות, מרה שחורה בטחול, מרה ירוקה בכיס המרה ומרה לבנה (ליחה) בריאה. לכל מרה מיוחסת איבר מסוים שממנו היא נוצרת ואיבר נוסף בו היא שוכנת. הדבר המחבר בין המרות לאיברים היא איכות אנרגטית זהה. הכבד הוא האיבר העיקרי לכל תהליכי ההזנה של הגוף והדם שבתוכו הוא האמצעי שדרכו הוא יכול להזין את כל האיברים.

    הדם מתפשט בכל הגוף באמצעות מערכת כלי הדם לכן היא שוכנת בשני האברים שתפקידם להזרים דם, הלב המזרים הדם שבעורקים והכבד המזרים הדם שבוורידים. הדם והכבד יש להם האיכות האנרגטית זהה חום ולחות מפני שהדם נוצר בכבד. הריאות הן קרות ולחות מפני שתפקידם לקרר את הגוף לכן הליחה (מרה הלבנה) (4) שוכנת בריאות מפני שהיא קרה ולחה כמו הריאות .הליחה הנוצרת בכבד עוברת בישול נוסף בריאות כדי לקבל את מידת הלחות המתאימה (5). ביחד הליחה והריאות מקררות את חום הלב וחום המוח (6).

    הליחה שוכנת גם במוח כדי לקרר את חומה של הנפש השכלית השוכנת בין קרומי המוח ובתוך חדרי המוח. לולי קרתה של הליחה לא יכול הגוף להתקיים בגלל חומתה של המוח (7).

    הליחה מתפשטת לכל הגוף באמצעות מערכת העצבים לכן מערכת העצבים היא קרה ולחה.

    "כבד – אשא סומקא, מרה אשא ירוקה, טחול אשא אוכמה, יותרת הכבד כלילה דכולהו" ( זהר ע' רלב ורלד)

    תרגום: אש אדומה בכבד, אש ירוקה בכיס המרה, אש שחורה בטחול והקרום העוטף את הכבד מכליל את כולם.

    ספר הזהר מכנה את המרות בשם אש מפני שאש משנה את מצב הצבירה של החומר כך גם המרות יש להן השפעה דומה על הגוף. האיכות  האנרגטית של המרות יוצרת ומניע תהליכים של בישול \ חילוף חומרים. החום של האש מרכך, ממיס, מפרק מדביק ,מערבב ומזרים וכך גם המרות תפקידם ליצור ולהניע תהליכים של פירוק, המסה והתמרת חומרים באמצעות האיכויות האנרגטיות שלהן. 


    המרות וצינורות נוזלי הגוף

    "אמר רבי שמעון (בר יוחאי): תלת מאה ושיתין וחמישה גידין , מנהן חוורין,  מנהון אוכמין, מנהון סומקין איתכלילו דא ברא ואתעבירו גוון חד". (ספר הזוהר חלק א נ"א) 

    תרגום: אמר רבי שמעון בר יוחאי 365 צינורות מהם לבנים ומהם שחורים ומהם אדומים ערבב וחבר בניהם ונתן להם צבע אחיד.

    גוף האדם מורכב ממערכת סבוכה של צינורות הנושאים בתוכם את נוזלי הגוף , כל קבוצה של צינורות אלה מובדלת מהאחרות לפי סוג הנוזל שבו היא נושאת בתוכה ובהתאם לכך היא נקראת. צינורות לבנים הכוונה לצינורות המעבירים את הליחה , צינורות של מערכת העצבים מערכת הלימפה ונוזלים המקררים את הגוף. צינורות אדומים הם כלי הדם המעבירים ליחות חיוניות לאיברים וצינורות שחורים הם כלי הדם הנואשים בתוכם דם רוויי במותרות בעיקר מרה שחורה בלתי חיונית. 


    הדם והכבד 

    "ואמר רב כהנא: תרי בניני דגופא אינון כבדא ולבא, וקדמאה הוא כבדא, דאמר רב יהודה: הכבד קולט הדם ומשמש בו לפני הלב, ולמה הוא אדמוני ? על שבולע הדם תחילה. רבי אלעזר אומר : למה נקרא שמו ראשון ? על שהוא ראשון לבלוע הדם מכל מאכל והוא ראשון לדם ..."  (זהר חלק א ע' קלח) 

    תרגום: 2 האיברים עיקרים לקיום הגוף הם הכבד והלב. הכבד קודם ללב ברובד החומרי של הזנה שאמר רב יהודה הכבד קולט הדם שמגיע ממערכת העיכול עשיר ברכיבים תזונתיים ומבשל (8) ומעביר אותו ללב. זאת הסיבה לצבע אדום של הכבד מפני שהכבד מייצר את הדם (9). אמר רבי אלעזר למה נקרא ראשון? מפני שהוא האיבר הראשון שקולטת את הדם העשיר ברכיבים תזונתיים ממערכת העיכול והוא הראשון לייצר דם חדש מאותו מזון 

    המזון הנספג במערכת העיכול עובר למחזור הדם דרך ווריד השער ישירות לכבד כדי לעבור בישול שני ההופך אותו לדם חדש העשיר במרכיבי חיוניים להזנת הגוף . הדם החדש שנוצר בכבד מתחלק לארבע תמציות החיוניות שהן ארבעה המרות, דם, ליחה, מרה אדומה ומרה שחורה (10)


    הדם והלב

    תועלת הלב להעביר הדם לתוך עורק אבי העורקים הגדול כדי שיתגלגל הטיב שבו בכל הורידים ולשמור את רוח הנפשי ולזונו וכ"ז יקרה בפעולת רוח החיונית (11)  (ספר מעשה טוביה)

    הלב הוא האיבר החשוב ביותר בגוף מפני שהוא משכן לנפש החיונית . הנפש החיונית היא מקור החיים של הגוף. הנפש החיונית מולידה את רוח החיים והכוח החיונית ( vital force ). הכוח החיוני מתלבשת בדם כדי להגיע לכל תא וגוף ולהחיות אותו .הכוח החיוני היא החום והלחות שבגוף.


    הדם והליחה 

    "והדם הולך בגידים והליחה מעורבת בבשר . סדר קרת הליחה כנגד חומת הדם, וחומת הדם כנגד קרת הליחה. ואם יהיו שניהם שווין במסיכתן (ביחסיהן) זהו שלום הגוף. ואם יעז (תגבר) הדם  ותסור (תתפשט) המרירה (מרה אדומה) בדם ותעורר השחון (מחלות עור) וההרס ואם ישפל (תפחת) הדם ותעוז הליחה תגבר קרתה במותניים ובברכיים ופעמים יכאבו הרגליים ימעדו הקרסוליים על כן נמסך זה כנגד זה להיות הגוף מרפא שלום..."( ספר הרפואות)  

    גוף האדם מורכב מניגודים אנרגטיים חום וקור, לחות ויובש, הבאים לידי ביטוי באיברים השונים ובארבעה המרות. האיזון בין המרות מאפשר לגוף לתפקד כראוי. איזון המרות נקרא מזג טבעי (הומאוסטזיס- סביבה יציבה).

    היחסים התקינים בין ארבע המרות יוצר מתח אנרגטי חיובי המאפשר את קיום של כל התהליכים המטבוליים והביוכימיים להם זקוק הגוף כדי להתקיים. כל שינוי ביחסים בניהן יצור סביבה פנימית בלתי מאוזנת הפוגעת בגוף והיא הבסיס הפתולוגי לכל המחלות. העדר איזון של המרות נקרא אל-מזג.                        

    בדם נמצאת המרה האדומה שהיא חמה ויבשה והיא שמקנה לדם את החום שבו. הליחה שהיא קרה ולחה שומרת על לחות הדם ומונעת מהמרה האדומה להתגבר ולעלות את חום הדם. היחסים השווים בין שני המרות בדם יוצרות איזון עדין המאפשר לשמור על  חום והלחות התקינים לקיום הגוף . המצב הרצוי הוא כשיש יחס שווה בניהן בגוף, אם הדם תגבר על הליחה יופיעו מחלות חום באיברים ובעור כמו סוג מסוים של מחלות אוטו-אימוניות, דלקות, אקזמה, פסוריאזיס וכ"ו. אם תגבר הליחה על הדם יופיעו נזלת, ליחה בריאות, כאבי ראש, נפיחויות, כאבי מפרקים וחולשה בגפיים, לכן הגוף תמיד ישאף לשמור על המצב המאוזן בניהן.


    הליחה והמוח 

    "ומשם תוצאות הליחה היורדת מן המוח והיא קרה כשלג לנוכח חום המוח שאילו חום המוח היה הגוף נשחת מן קרת הליחה ולולי קרת הליחה היה הגוף נשחת מפני חום המוח, כי כוח המוח חם ויבש וכוח הליחה קרה ולחה על כן נכונו שניהם להיות מסיכותם שווה בעירוב לחמם ולקרר".  (ספר הרפואות)

    בספר היצירה כתוב שהראש נוצר מיסוד האש הסיבה לכך היא מפני שהנפש השכלית שהיא חמה ויבשה שוכנת במוח, לכן המוח הוא איבר חם ויבש. 

    כדי לאזן את חום המוח ולמתן את חומתה שלא תזיק לגוף המוח צריך את הקור של הליחה. הליחה שוכנת בין קרומי המוח ומציף את המוח מכל צדדיו, כידוע המוח "צף" בנוזל לבן הנקרא נוזל המוחי-שדרתי שנמצא בחלל התת-עכבישי בין הגולגולת לבין קליפת המוח, בחדרי המוח ובתעלת חוט השדרה. בתורת הקבלה כתוב שהנפש השכלית תפקידה לקיים את כל התהליכים העצביים, חושיים ומוטורים של הגוף לכן היא מתפשטת בכל חלקי הגוף בצינורות של מערכת העצבים. 

    כדי לאזן את חומתה ויבשתה של הנפש השכלית כדי שתאפשר למערכת העצביים לתפקד כראוי מזגו אותה בצורה טבעית עם הליחה שהיא קרה ולחה.


    הליחה והלב 

    "הריאה חובקת את הלב כאדם המחבק את אהובתו וקורתה מקררת את הלב ולבתו וחומו המלהיבים אותו בלבת מרה האדומה , נמצא הריאה אוהבת הלב והמוח" .  (פירוש המיוחס לרבי סעדיה גאון לספר היצירה פרק מ"ה משנה ב).   

    מקור הליחה הוא בריאה כפי שכתוב בספר הזהר "מרה דוורה (לבנה) בריאה" תפקיד הריאות הוא לקרר ולמזג את חום הלב וחום המוח באמצעות הליחה שהיא קרה ולחה.   

    מנגנון הניגודים האנרגטי הוא עדין וייחודי, זה כנגד זה, הליחה הקרה שבריאות ממזגת את חום הדם והמרה האדומה שבלב. 


    המרה אדומה (ירוקה) והליחה

    "...המררה הולידה את הליחה והמררה נולדה מן הגידים..."  (ספר הרפואות)

    המנגנון האנרגטי בנוי מאיזונים של האיכויות הראשוניות (12) במרות ובאיברים. המרות הם חלק בלתי נפרד ממנגנון הזה . כדי שהמזג הטבעי (13) יישאר יציב המרות חייבות להיות מאוזנות ביחסיהן הכמותי ובאיכויותיהן .  לכן הנוכחות של המרה האדומה מחייבת הנוכחות של הליחה וזה מה שאומר הכתוב שהמרירה הולידה את הליחה , הנוכחות של המרה האדומה חמה ויבשה מחייבת כנגדה  הנוכחות של הליחה שהיא קרה ולחה. 


    המרה האדומה (ירוקה) ומערכת העיכול 

    "המרה האדומה יוצאת מן הכבד כי שם מקום מקורה ומנוחתה בקרב העליון (14) וכוחה חם ויבש והחמה נוהגת (15) בה לפי כוחה ודע כי הקרב העליון הוא מקור כל מחלה כי משם תולדות כל חולי"  (ספר הרפואות) 

    המרה האדומה היא תמצית האם של כל הנוזלים והמרכיבים החמים ויבשים שבגוף. לכן המרה האדומה היא בעלת פעילות אנרגטית המניע את כל התהליכים הכרוכים בספיגה פירוק והתמרה. המקום הראשון והעיקרי בו מתקיימים תהליכים אלו הוא מערכת העיכול, בקיבה מתבצע עיקר הפירוק המזון ובמעי הדק מתרחשים תהליכים של ספיגת כל רכיבי המזון החיוניים. זאת המשמעות של "ומנוחתה בקרב העליון וכוחה חם ויבש". "כי הקרב העליון הוא מקור כל מחלה כי שם תולדות כל חולי", זה המפתח והעיקרון הבסיסי של הרפואה היהודית שהיא רפואה מונעת. מקור כל מחלה מתחיל בהרגלי אכילה לא נכונים המשבשים את  כל המערכות הגוף.      


    המרה השחורה והטחול 

    "הטחול...המתחבר בפי האצטומכא להביא אליה מן השחורה ההיא כי הוא משכן  המרה השחורה וזה יעורר חפץ האכילה מפני טעם החמוץ שבה שזה דרך הדברים החמוצים לעורר חפץ האכילה". (ספר שבילי אמונה) 

    הסינרגיה התפקודית בין המרות לאיברים מאפשרת את תפקודם. הקשר בין האיברים והשפעה האנרגטית בניהם השומרת על המזג הטבעי (סביבה יציבה) מתקיים באמצעות המרות. לטחול יש שני תפקידים עיקרים  במערכת העיכול:

    1-הקור של הטחול ממזג את חום הכבד שהוא איבר חם,

    2- לעורר את התיאבון.

    שני תפקידים אלה מתרחשים באמצעות המרה השחורה העוברת מטחול לקיבה דרך כלי הדם.


    המרה השחורה ומחלות הנפש 

    "ואם תרום המרה השחורה להגביר על שלושת המוסדות הנותרים אז ישפיל הגוף מלאמץ כוח ותחסר הדעת ותשתומם הרוח ותהפך הגעת לשגעון לכל מיני תולדותיו לדבר בלי חפץ ולצחוק בלי דעת ולבכות בלי יגון ולכעוס לריק וליפול על הארץ פתאום..." (ספר הרפואות)  

    גוף האדם מורכב  משני חלקים הפוכים במהותם רוח (נפש) וחומר (גוף) אף על פי כן הם עובדים בסינרגיה מושלמת היוצרת יחסים גומלין ומעגלים בלתי פוסקים.  לכל אחד מארבעה היסודות אש, אוויר , מים ועפר משויכים לו תכונות בנפש האדם ולכל אחת מארבעת המרות משויכות תכונות המשפיעות על רגש האדם. לכל מרה יש השפעה על מצבי הרוח ושינוי ביחסים בין המרות תשפיע על מצבי הרוח ועל היכולות הקוגניטיביות . אומנם בין ארבעת המרות המרה השחורה היא בעלת ההשפעה הקשה והחמורה ביותר בנפש האדם והיא מקור לכל תחלואי נפש חשוכי מרפא החל מחרדה , דכאון ומחלות נפש קשות יותר. 


    סיכום: 

    נושא המרות העסיק את טובי הרופאים המסורתיים לאורח כל ההיסטוריה של הרפואה ורבים נחלקו בדעותיהם . ההסברים והפירושים שיחסו להן היו בהתאם לרפואה ולתרבות שהם השתייכו להן זאת הסיבה לריבוי הפירושים השונים שנתנו למרות. הנני חוקר רפואה יהודית לכן אני מציג את ההשקפה של הרפואה היהודית בנושא . מאחר שנושא המרות מקורו בתורת הקבלה שבספר היצירה בספר הזהר ובספרי קבלה נוספים נראה לי שהסבר של הרפואה היהודית הוא המקורי ואמתי .המרות הן התמציות הגולמיות של כל מרכיבי גוף האדם ומשמעותן היא בשני משורים שונים המתנהלים כיחידה אחת. מצד אחד המרות מהוות את חומר הגלם בגוף האדם ומצד שני יש להן ביטוי אנרגטי. הווי אומר שבתוך כל חומר גשמי יש את החומר עצמו ואת האנרגיה המחברת בין חלקיו השונים המשפיעה על מצבי הצבירה שלו והיכולת הנעה חדירות וכ"ו . יחד עם זאת אותה אנרגיה גשמית שבתוך החומר היא נוצרת מאנרגיה זכה יותר בעלת ביטוי רוחני יותר המשפיעה על הרבדים הרגשיים והנפשיים של האדם


    הערות: 

    1- אנרגטיקה, כינוי כוללני לתופעות תנועה ודינמיקה.

    2- הכוחות הרוחניים, הגוף הוא מכלול של רוח וחומר, הכוחות הרוחניים השורים בגוף מגוונים ולכל אחת מהם יש איכות אנרגטית שונה.

    3 – מרה אדומה, במקורות הקבליים המרה האדומה נקראת מרה אדומה ובכתבי הרפואה היא נקראת מרה ירוקה ואף צהובה.

    4- הליחה, ברפואה היהודית המרה הלבנה נקרת ליחה ברפואה היוונית היא נקראת מרה לבנה. בקבלה מרה לבנה הוא כינוי למזג שמח ואופטימי להבדיל ממזג מרה שחורה .

    5 – הלחות שבריאות מגיע מאוויר, יסוד האוויר רובו לח ומקצת חם לכן האוויר שנכנס דרך הנשימה הוא בעיקר לח ומקצת קר . זאת הסיבה שבמסכת ברכות בעמוד ס"א דף ב' כתוב שהריאות שואבים כל מני משקין. 

    6- הליחה מקררת את חום הלב והמוח, פירוש לספר היצירה לרבי סעדיה גאון ז"ל.

    7- חומתה של המוח, זה כנגד זה חום כנגד קור ולחות כנגד יובש המנגנון המקיים את גוף האדם בנוי על מזוג בין ארבעת האיכויות, ספר הרפואות.

    8- בישול, תהליך התמרה באמצעות חום המוכר היום כחילוף חומרים אנזימטי.

    9- מייצר הדם, מעשיר את הדם ברכיבים חיוניים שמגעים ממע' העיכול.

    10- תהליך יצירת המרות ,עובר כמה שלבים המכונים בישול, הבישול הראשון מתחיל בפה ומסתיים בקיבה, הבישול השני מתרחש בכבד בו נוצרות תמצית הגולמית של ארבע המרות, בישול שלישי מתרחש באיברים כחלק מהשלמת המרה החיונית להזין את האברים ובישול רביעי מתרחש בתהליך פינוי המותרות (פסולת רעילה) המתפנה מהגוף דרך הצואה, שתן וזיעה.

    11- הרוח הנפשי, הכוח הרוחני המתלבשת בגוף ומחייה אותו נקראת נפש. הנפש מתחלקת בגוף לשלוש תת-כוחות כל אחת בהתאם לאיכותה ותפקידה שוכנת אחד משלושת האיברים המרכזים , מוח, לב וכבד. הנפש מתחלקת לנפש השכלית והיא הזכה והעדינה מבין שלושת הנפשות ,היא שוכנת במוח והיא אחראית לכל התפקידים הקוגניטיביים, חושיים ורגשיים. הנפש השנייה היא הנפש החיונית היא שוכנת בלב והיא למעשה הכוח החיוני או כוח החיים המחייה את כל האיברים האמצעות החום המולד והלחות השורשית. הנפש השלישית היא הנפש הטבעית השוכנת בכבד והיא אחראית לכל התפקודים והתהליכים הבסיסים לקיום הגוף.

    12 – איכויות ראשוניות- חום קור לחות ויובש.

    13- המזג הטבעי , "המזג הוא הערך והיחס של ארבעת האיכויות ראשונות יחד הנולדות מהרכבת היסודות כדי לעשות פעילותיו ביושר" (ספר אוצר החיים של רבי יעקוב בן יצחק צהלון). המזג הטבעי הוא מושג בסיסי בהבנת גוף האדם ברפואה היהודית . המזג הטבעי הוא מכלול התכונות הפיזיולוגיות המולדות המאפשרות את התפקוד התקין של כל האיברים והסינרגיה התקינה בניהם היוצרת סביבה פנימית מאוזנת, המאפשרת את קיום החיים האנושיים. המרכיבים שבמזג הם: החום הטבעי, הלחות השורשית, והיחסים בין ארבע הליחות הכלליות שבכל איבר ואיבר , שלושת המרכיבים האלה יחדיו יוצרים ארבעה מזגים (טיפוסים) בבני אדם המגדירים את תכונותיהם הייחודיות. 

    14- הקרב העליון, קיבה, כבד, כיס מרה והתחלת המעי הדק.

    15- והחמה נוהגת , בספר היצירה כתוב שלכל איבר יש השפעה אנרגטית מאחד מכוכבי הלכת. המרה האדומה מקבלת השפעתה האנרגטית משמש לכן היא חמה ויבשה כמו השמש.


    מקורות:

    ספר הזהר, פירוש לספר היצירה , ספר היצירה, ספר הרפואות לאסף הרופא ז"ל, ספר חכמוני לרבי שבתי דונולו ז"ל, ספר שביי אמונה לרבי מאיר אלדבי ז"ל , כתבי רפואה לרמב"ם, שמונת פרקים לרמב"ם, מדרש הרפואה לרבי משה פרלמן ז"ל, ספר נוצר אדם לרבי אליעזר מנצור סתהון ז"ל, ספר מבוא שערים לרמח"ל זצ"ל, ספר היסודות לרבי יצחק בן שלמה הישראלי ז"ל, ספר אוצר החיים לרבי יעקוב בן יצחק צהלון ז"ל, ספר צרי הגוף לרבי נתן בן יואל פלקירה ז"ל, ספר דרך מצוותיך לאדמו"ר הצמח צדק זצ"ל, ספר התניא לרבי שניאור זלמן מליאדי זצ"ל, ספר ביאורי הזהר לאדמו"ר הצמח צדק זצ"ל.

  • חלק ג': הדינמיקה של המרות

    הדינמיקה של המרות

    מרה היא לחלוחית היוצאת מן המרירה שבכבד ומתגברת בדם, הכול לפי החודשים ושינוי העיתים, ולפי המאכל שאוכל , ועל ידיה באין חוליים ונגעים ומכאובות. יש שקורין בדברי הרופאים מרירה שחורה ויש שקורין מרירה אדומה.  (רש"י תלמוד בבלי מסכת סוטה דף ה ע"א)      


    ארבעה המרות מתנהלות בדינמיקה אנרגטית מעגלית (1) המשתנה בכל רגע נתון בתוך הגוף לפי מועדי  הזמן הסובבים את האדם. חיי האדם מתנהלים בתוך ארבעה מעגלי זמן קבועים מיום יולדו עד יום פטירתו והם:

    1- מעגל הזמן הקטן - היממה,

    2- מעגל הזמן הבינוני - החודש

    3- מעגל הזמן הגדול  - השנה וארבעה העונות,

    4- מעגל הזמן המקיף - משך שנות חיי האדם.

    ארבעת מעגלים אלה קשורים אחד בשיני ומשפיעים אחד לשני. האדם על שני חלקיו נפש וגוף מושפע תדיר מהם. על אף שכל אחד מארבעה מעגלי הזמן יש לו התנהלות משלו יש בניהם דינמיקה זהה. 


    המעגל הקטן הוא היממה המחולק ליחידות זמן של 24 שעות המתחלקות לשעות אור ושעות חושכך . שעות האור מתחלקות אף הן גם לשתיים, מרגע זריחת השמש עד לחצות היום ומחצות היום עד שקיעתו. כך גם הלילה מתחלק לשתיים, משקיעת השמש המכונה זמן בין-ערביים עד חצות ומחצות עד זריחת השמש שמתחיל התהליך דומה לבין-ערביים ונקרא עמוד השחר. לסיכום מעגל היום מתנהל לפי שני פרמטרים אור וחום שמגיעים משמש. החלוקה הזאת היא בעלת משמעות מכרעת בחיי האדם ובעלת השפעה על כל המנגנונים הפיזיולוגים.


    המעגל הבינוני הוא החודש (2) מתחלק ליחידות זמן של 29 ימים לחודש לא מלא או 30 ימים לחודש מלא. החודש מתנהל לפי מהלך הירח שהיא גם בעלת השפעה על גוף האדם בדומה לשמש.

    בתחילת החודש הירח מכוסה לגמרה לקראת השבוע הראשון בחודש היא מתחילה להיחשף עד לאמצע החודש שהיא מגיע לשלמותה ומאמצע החודש היא מתחילה להתכסות עד לשבוע האחרון שהיא מתכסה לגמרי.


    המעגל הגדול  הוא השנה מחולק לשתי יחידות זמן, האחת 12 חודשי השנה שהם למעשה השעון השנתי שלפיו נקבע הלוח זמן המועדים השנתי . יחידת הזמן השנייה הן ארבעה העונות המגדירות את לוח הזמן של עולם הטבע ומזג האוויר. ארבעה העונות מקנות לחודשי השנה את אופיים ותכונתם, חודשי הקיץ, חודשי החורף וכ"ו. אם נתבונן בחודשי השנה נראה שאף הם סובבים סביב ציר השמש בדומה למעגל הקטן של היממה ואף השנה מתחלקת לשעות אור ושעות חושך לפי קירבת השמש לכדור הארץ המשפיעה על מידות החום והקור. בעונות הקרות הסתיו והחורף השמש מתרחק במסלולו מכדור הארץ. מהאופייניות בעיקר בגלל קרירותם והלילה ארוך יותר. לפי התכונות האלה קרירות ושעות הלילה מרובות משעות היום אפשר לראות הקבלה בין עונת הסתיו והחורף לשעות הלילה עם המעגל הקטן מעגל היום. בעונת האביב והקיץ השמש מתקרב במסלולו לכדור הארץ לכן חום השמש הוא חזק יותר ושעות האור מרובות משעות הלילה בהתאם לאמור לעיל שהתכונות האלה חום ושעות היום מרובות משעות הלילה אפשר לראות הקבלה בין עונת האביב והקיץ לשעות היום עם המעגל הקטן מעגל היום.

    במעגל השנה כמו במעגל היום תנועת השמש משתנה ממסלולו בצורה אליפטית של התרחקות וקירבה לכדור הארץ היוצר שינויים קבועים במזג האוויר של חום וקור , לחות ויובש (העונות) שהן בעלי השפעה מכרעת על גוף האדם.


    המעגל המקיף הוא מעגל שנות חייו של אדם. מעגל המקיף מתנהל לפי שלשת המעגלים האחרים (מעגל היום, החודש והשנה).  מעגל החיים מתחלק לארבעה תקופות זמן המקבילות לארבעה העונות ולארבעה החלוקות של שעות היום .                                                                                                                     

    תקופה הראשונה מרגע היוולדו של אדם עד גיל הבגרות כוללת שנות הילדות והנערות, תקופה זאת  אם נעתיק אותה למעגל היום היא מקבילה לרגע זריחת השמש עד חצות היום , ובמעגל השנה  לעונת האביב. מפני שבעונת האביב כל כוחות הטבע מתעוררים ומתחילות לפרוח כך גם גיל הילדות והנערות.


    התקופה השנייה בחיי האדם הם שנות הבגרות מתחילת שנות העשרים עד גיל ארבעים.  תקופה זאת מקבילה במעגל היום לחצות היום עד לשקיעת החמה, ובמעגל השנה לעונת הקיץ . בקיץ מעגל הבריאה מגיע לשיאו כך גם אצל בני אדם הם השנים החזקים ומלאי מרץ לעשות, לבנות, לקדם וכ"ו.                     

    התקופה השלישית בחיי האדם היא מגיל ארבעים עד שישים שנות העמידה מפני שהכול עומד על מקומו הגוף הגיע לשיאו ונמצא בזמן סטטי לפני תהליכי הדעיכה הטבעיים. שנות העמידה הם מקבילות לזמן שקיעת השמש, זמן בין ערביים ובמעגל השנה לעונת הסתיו שעדין מורגשת השפעת הקיץ ומצד שיני יש תחילת של תהליך של התכנסות פנימה.                                                                                    

    התקופה הרביעית ואחרונה בחיי האדם היא מגיל שישים ומעלה. זה השלב האחרון בחיי האדם שבו באופן טבעי מנגנוני הגוף נחלשים, החום הטבעי נחלש, הקור ולחות מתגברים באיברים והמרץ פוחת. האדם חווה התכנסות לתוך עצמו כמו שקורה בשעות שלאחר חצות הלילה וגם בעונת החורף.

    לסיכום, חיי האדם מתנהלים בתוך מעגלי זמן שנוצרים ומשפעים מהשמש והירח , מעגלי הזמן הם  בעלי השפעה כרונולוגית ופיזיולוגית ברמות הקטנות ביותר בגוף האדם . כל שינוי בטמפרטורה ותנאי מזג האוויר יוצר שינוי בפן הרגשי ושינוי ברמה הפיזיולוגית. 


    המעגל הקטן: שעון המרות

    "וידבר עוד אסף על מחלקות יסודות הגוף לכל תולדותיהם לכל מיני תחלואיהם. משבע שעות בלילה ועד שלוש שעות  ביום היא ממשלת(2) הדם, ומשבע שעות ביום עד שלש שעות ללילה היא ממשלת המררה לכל מיני תחלואיה, וגם משבע שעות ללילה ועד שבע שעות ביום היא ממשלת הליחה לכל הנגעים, וגם משבע שעות ליום עד שבע שעות ללילה הם תגרת הרוחות (3) אשר בגוף המתגרים מן האוכל המוסיף על החוק ..." (ספר הרפואות)

    לכל מרה יש זמן מסוים במהלך היום בו היא דומיננטית בגוף. הדינמיקה הזאת נקראת שעון המרות.

    שעון המרות מתנהל לפי השעות זמניות (4). האור החושך והטמפרטורה משפעים על המרות והאיברים ויוצרים זרימה מעגלית קבוע של המרות במהלך כל היממה.

    תנועתיות המרות היא קבוע בהתאם לשעות היום והיא הכרחית לתפקוד התקין של כל האיברים.

    יחד עם זאת התנועתיות של המרות עלולה להשפיעה על מזג הטבעי  וליצור מצב של יציאה מאיזון (אל-מזג) הפוגעת בסביבה הפנימית של הגוף. ארבעה המרות החיוניות- דם, מרה אדומה, ליחה ומרה שחורה-  הן התמציות של כל חומרי הגלם המקימים את הגוף האדם.

    לכל מרה יש תפקיד ייחודי הנגזר ממזג שלה המשפיע על כל איבר ואיבר וגם על המזג הטבעי.

    הדם: חם ולח תפקידו להזין, לחזק , לשקם ולנרמל את האיברים.

    המרה האדומה: חמה ויבשה , תפקידה "לבשל" (להמיר) מרכיבים ממצב גולמי למצב שהגוף יכול לנצל אותם, ליצור ולזרז תהליכים  .                                                                                                                                                                                הליחה: קרה ולחה , תפקידה לקרר, ללחלח, לסכך, להזרים, להוביל ולפנות חומרים חיוניים ובלתי חיוניים.                                                                                                                                  המרה שחורה: קרה ויבשה, תפקידה ליצוק, לייצב ולקבע, לאזן מצבים של אל-מזג חם ורטוב.


    כל מרה כוללת בתוכה מרכיבים היוצרים תהליכים חיוניים המקיימים את האיברים ומערכות הגוף.

    שעון המרות הוא לא זהה בכל המרות. דינמיקת המרות מתנהלת לפי שני עקרונות שונים המשולבים זה בזה ויוצרים סינרגיה תפקודית מאוזנת:

    1- דומה מושך דומה.

    2- הפכים המשלימים.

    עקרון דומה מושך דומה: דברים בעלי תכונות זהות יש להם נטייה להתחבר, כך גם באיכויות זהות יוצרות משיכה הדדית המעצימה את התכונות המשותפות (5).                                                                                                                                    

    עיקרון הפכים המשלימים: כמו בטבע כך גם בגוף קיימים מנגנונים היוצרים איזונים הדדים בין הפכים כדי לשמור על סביבה יציבה - מזג מאוזן המאפשר את קיום החיים.                  עקרון השלמת ההפכים נגזר מהכלל של איכויות הפוכות שמטרתו לשמור על סביבה יציבה המכונה הומאוסטזיס. דוגמה לכך הוא מפל הריכוזים/פעפוע או תהליך הדיפוזיה.

    שעון המרות משלב בין 2 עקרונות האלה כדי לשמור על חום הגוף והמזג הטבעי.


    הדם מזגו חם ולח ומתגבר משעה השביעית לאחר השקיע שהיא שאחת לאחר חצות הלילה עד שלוש שעות אחרי הזריחה, פרק זמן של שמונה שעות. אם נתבונן בשעות שהדם דומיננטי נראה שהוא חולש על 2 זמנים ביום בעלי מזג שונה, החצי השיני של הלילה והבוקר. מחצות הלילה ועד הזריחה מזג האוויר הוא קר ויבש ולאחר הזריחה הופך לחם ולח. הדם ברובו דומיננטי בלילה ומקצתו ביום. מחצות הלילה עד הזריחה הדם מתנהל לפי עקרון האיכויות ההפוכות , הסיבה לכך היא מפני שהקור והיובש של חצות הלילה משפיעים על כיוון זרימת חום הגוף למרכז הגוף איפה שנמצאים כל האיברים החיוניים לב, כבד, ריאות, כליות וכו'. לכן הדם שהוא נושא את חום הגוף הולך ומתגבר יחד עם חום הגוף בחלל בית החזה והבטן כדי לחמם ולהזין את אותם איברים החיוניים. מזריחה מתחיל להאיר אור השמש ומשנה את מזג האוויר מקר ויבש לחם ולח שהוא הדומה למזג הדם. שינוי מזג האוויר משפיע על הדם ועל חום הגוף שהיו מרוכזים במרכז  וגורם להם לזרום באיטיות ממרכז הגוף לפריפריה לכן הדם מתגבר שוב במטרה להזרים חום לכל חלקי הגוף לפי העקרון של האיכויות הדומות המזג החם ולח מניעה את הדם לחזור לזרימה הרגילה כדי לאפשר לגוף לחזור להפעיל את כל האברים לקראת היום החדש.                                                                                                                


    המרה האדומה מזגה חם ויבש, מתגברת בגוף מהשעה השביעית בזריחה עד לשעה השלישית לאחר השקיע. ממשלתה בגוף היא שמונה שעות. שעה אחת אחר חצות היום היא השעה הכי חמה ויבשה ביום. התגברות המרה האדומה בשעה הכי חמה ויבשה היא כדי לאזן את השפעת החום בעיקר על מערכת העיכול הכבד והדם. כאשר החום החיצוני עולה הוא משפיע על חום הגוף, הגוף בניסיון לקרר את עצמו מפנה את החום הפנימי ממרכז הגוף לשכבות החיצוניות, כתוצאה מפיזור החום הטבעי האיברים שבמרכז הגוף נחלשים בעיקר הכבד הקיבה והדם .כדי לשמור על הסביבה הפנימית מאוזנת יש צורך לחזק את האיברים שנחלשו על ידי שמירת החום הפנימי באמצעות המרה האדומה (5) השוכנת בעיקר בקיבה ובכבד. התהליך הזה מתרחש לפי הכלל של דומה מושך דומה, שעות אחר הצהרים הם חמות ויבשות זהה למזג של המרה האדומה חמה ויבשה. המרה האדומה ממשיכה למשול גם לאחר השקיע אל תוך הלילה , לאחר השקיע מזג היום מתחלף מחם ויבש לקר ולח הגורם להתגברות הליחה והלחות בגוף. הגוף כדי לשמור על רמת הלחות והליחות מאוזנים מעלה את רמת חום ויובש כנגד עליית הקור והלחות של הערב באמצעות המרה אדומה.

    הליחה מזגה קר ורטוב, מתגברת בגוף משעה אחת אחר חצות הלילה עד שעה אחת אחר חצות היום. מושלת (6) בגוף במשך 12 שעות במקביל לשעות שהדם מושל בגוף. החפיפה בין שעות הליחה ושעות הדם הוא לא מקרי,  אלא חלק ממנגנון של שמירת המזג הטבעי המאזן וממזג ללא הפסקה את כל שינויי טמפרטורה פנימיים וחיצוניים כדי לשמור על סביבה פנימית המקיימת חיים. הליחה ממשיכה למשול בגוף עוד 7 שעות לאחר הזריחה , אותן 4 שעות לאחר שממשלת הדם מסתיימת, הסיבה לכך היא כדי לסייע לגוף להאיץ ולסיים תהליכים הכרוכים בהפרשה הובלה ופינוי חומרים שהתרחשו בלילה תחת ממשלת הדם, הדם והליחה משלימות אחת את השנייה בפעילותם בגוף, הדם מוביל את המרכיבים המזינים 

    העיקרים הדרושים לקיום האיברים והליחה מסייעת בהפרשת מרכיבים בלתי חיוניים מחוץ לגוף – עקרון הפכים המשלימים (5).

    המרה שחורה מזגה קר ויבש, מתגברת בגוף משעה אחת בצהרים עד אחת בלילה ומושלת בגוף במשך 12 השעות שהליחה לא מושלת. החלוקה של שעות היממה בין הליחה והמרה השחורה יוצר איזון בין מצבים שלגוף יש צורך בהתגברות נוזליים חיוניים שמטבעם הם קרים ומטרתם לסכך, לנקז, לדלל ולקרר השייכים לליחה כפי שכתבתי קודם בהסבר על הליחה לבין זמנים שלגוף יש צורך בתוצרי מרה השחורה שמטבעם הם יבשים יותר ותפקידם למצק, לייצב, לייבש ביחס למרכיבים השייכים לליחה , לקבוצה הזאת שייכים אלקטרוליטים, מינרלים, מלחים ויסודי קורט (6) הם מרכיבים שבאמצעותם הגוף הבונה רקמות מוצקות וקשות.

      

    לסיכום:

    הדם ומרה הם המרות החמות, יחדיו הן "מושלות" בגוף פרק זמן של 16 שעות מתוך 24 שעות היממה 2/3 של שעות היום. הסיבה לכך היא מפני שהגוף מתקיים על בסיס חום שהוא המניע של כל התהליכים החיוניים: זרימה, הזנה, המסה, חיבור, חידוש, שיקום ,המרה, הפרשה . כנגד החום של שתי המרות האלה ניצבת הליחה שהיא קרה ורטובה כדי למתן ולמזג את השפעתן. כל אחת מהמרות מתגברת לפי השינויים שבסביבה החיצונית המשפיעים על החום והלחות של הגוף. הקור והיובש של הלילה גורם לדם ולחום הגוף להתרכז באברים הפנימיים כדי לשמור על סביבה מאוזנת התלויה בחום הטבעי, ריכוז החום סביב האיברים החיוניים מאפשר תהליך הזנה וחיזוק של אותם אברים. החום והיובש של חצות היום מגבירים את החום הפנימי המאפשר מיטוב של תהליכי עיכול שמטבעם מאופיינים בספיגה והמרה לקליטת המזון המתקיימים בד"כ בשעות היום והערב.


    הערות:

    1- דינמיקה אנרגטית מעגלית, ראה ציור ארבעה היסודות וארבעה האיכויות בספר מעשה טוביה של רבי טוביה הרופא. 2- ממשלת זמן התגברות מרה בגוף.

     3- תגרת הרוחות, כינוי לתופעות המרה השחורה במערכת העיכול.

    4- שעות זמניות , היא הגדרה הלכתית המגדירה את אורך השעה בהתאם לשעות אור השמש ביממה. שעות זמניות מוגדרות על ידי חלוקת שעות היום ל12 חלקים וכן הלילה , שעות אור היום ושעות הלילה הם שני יחידות זמן לא שאוות המשתנות תדיר במעגל קבוע לפי אור השמש , בשונה מדרך חלוקת כל היממה ל 24 חלקים קבועים,  מכאן ההבדלים באורך שעת יום ושעת לילה, וכן אורך השעה בין עונות השנה. החודש, לפי הלוח  העברי.

    5- דומה מושך דומה, ספר מעשה טוביה , חלק חמישי יסודי עולם יסוד האש. 

    6- יסודי קורט הם מיקרו-מינרלים הם מינרלים חיוניים לגוף ונחוצים בכמויות זעירות.

    7- המרה האדומה היא המשפיע העיקרית על שינוי חום הגוף שבדם.

    8- הליחה מסייעת בהפרשת מרכיבים ספר היסודות של רבי יצחק הישראלי. 


052-348-11-22

052-348-11-22

orit.papir@gmail.com

refuayehudit@gmail.com

כתובת?

יצירת קשר

Contact Us